Broer

Gealarmeerd door een publicatie over broers en zussen van kinderen met een beperking en de belabberde ondersteuning die zij ervaren, ging ik het gesprek aan met Simons broer. Of hij behoefte had aan meer aandacht, lotgenotencontact en ondersteuning.

Lotgenoten contact leek hem wel wat. Bij voorkeur in een groep met veel leuke 16-jarige meisjes. Dan ging hij daar naar toe, om samen te praten hoe erg het wel niet was, om elkaar daarna huilend in de armen te vallen, troost te bieden en plechtig te beloven dat zij elkaar altijd zouden steunen.

Ik probeerde het op een andere manier: hij moest goed aangeven of hij wel genoeg aandacht kreeg en aangeven als hij ergens van baalde. Ik vertelde hem dat het mij heel erg leek als hij nu, of later als volwassene, voelde dat hij zichzelf weggecijferd had binnen ons gezin. Of dat er onvoldoende aandacht voor hem was geweest door alle aandacht voor Simon.

Ja, zei hij, maar dan ga ik naar www.badparenthood.com en schrijf ik een kritische recensie over jullie. Dan kun je zelf lezen hoe ik jullie beoordeel en wat ik tekort ben gekomen. Heel even trapte ik er in, omdat moeder van een stel pubers zijn je soms net zo onzeker maakt als de puber zelf. Vooral als ze je het grootste deel van de tijd erg dom vinden en dat niet onder stoelen of banken steken.

Gelukkig kreeg hij medelijden met me en vertelde dat hij die site ter plekke bedacht had. En dat hij blij was met zijn leven.

Ik gloeide van trots, vooral door mijn stabiele oudste, maar ook door zijn vader. En als ik dan toch bezig was ook door mezelf.

Ondanks dat ik kort daarvoor mijn status als dommerik definitief had bevestigd.

8 reacties op “Broer

  1. Dacht ik even dat hij alleen zijn oma op sommige momenten dom vond/vindt. Maar wat heb je weer prachtig verhalen geschreven Mariëlle.
    Wees maar trots op je gezin en jezelf, ik ben het in ieder geval wel.
    Liefs, Anneke

  2. Hahaha geweldig! Die grote broer, wat een lieverd en complimenten voor jullie!

    Mogen er ook nog twee puber meisjes bij? Ik heb er twee in de aanbieding! Mag het kleuter pubertje er ook bij? 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *