Ronaldo

Simon ging zwemmen met zijn zusje en ik ging mee voor de supervisie.
Het zwembad was vrij leeg, op een paar jongens na die doken en plonsten en veel lawaai maakten. Dat ze de stoerste jongens van de camping waren kon je in een oogopslag zien. Ze waren de mooiste, meest gespierde, bruinste en luidruchtigste. Langs de kant lagen een paar schitterende meisjes om indruk op te maken.
We waren eigenlijk wat misplaatst, maar teruggaan kon niet meer. Het zwemmen was beloofd.

Nu ik er toch was ging ik langs de kant ongegeneerd zitten kijken, ze kenden me toch niet.
Een van de jongens bleek de onbetwiste leider en het stralende middelpunt, op welke plek hij zich ook in het zwembad bevond.
Aandacht aan de meisjes gaf hij niet. Misschien was dat wel de reden waarom hij de koning van de apenrots was.
Elke nieuw arriverende jongen begroette hij luidkeels met een bijnaam. Stuk voor stuk waren het jongens die precies bij elkaar pasten en die hun eigen rol binnen de groep hadden.
Spannend werd het toen een wat mindere god het zwembad in kwam. Hij was mij al eerder opgevallen. Een vriendelijke, dikkige, jongen met een kromme rug, die mij zwakbegaafd leek, maar dat kon ook beroepsdeformatie zijn.
Ronaldoooooooo, schalde de leider luid. Ronaldo lachtte en vroeg waar hij zat. De leider wees naar achteren. Ik voorzag een moeizaam en beschamend schouwspel en misschien wel de neiging om in te grijpen.

Ik had het mis.
Ronaldo mocht bij de groep in het zwembad horen.
De leider sprak zacht en liefdevol met hem, een enkel grapje over Ronaldo dat hij alleen mocht maken daargelaten. Ronaldo mocht er bij zijn, meedoen, vragen stellen, zijn wie hij was. De rest had er af te blijven.
Ik snapte nu waarom hij de leider was. Een goede leider zorgt ook voor zijn kwetsbare onderdanen.

Ik keek naar Simon die ondertussen zijn eigen avontuur in het zwembad beleefde.
Hij stond nog overal buiten en de toekomst was verder weg dan ooit, maar misschien zou hij ooit als Ronaldo willen zijn.

Bijna had ik de leider geknuffeld.
Als een soort bezwering om Simons toekomst veilig te stellen.

3 reacties op “Ronaldo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *